Agenda

Laatste nieuws

Lid worden?

Wilt u lid worden van onze vereniging? Geef dan u gegevens door via onderstaande formulier:

Met de hond en de hondenkar terug in de historie

  • 04-01-20

Tot ver in de 20ste eeuw kwam de hondenkar vrij algemeen voor. De trekkracht van de hond bleek de mens goed van dienst te kunnen zijn. Ingespannen voor, onder of achter de kar hielp de hond de mens bij het werk.

Tijdens zijn presentatie neemt Bert Willemen ons mee naar de tijd van de hondenkar. Tussen ongeveer 1850 en 1963, toen de Wet op de Dierenbescherming in werking trad, werd in verschillende beroepsgroepen met dit transportmiddel gewerkt. Bijvoorbeeld door bakkers, boeren, groenteboeren, kruideniers, looiers, marskramers en melkventers. Maar ook bij de Nederlandse posterijen en het leger werden trekhonden ingezet. Tijdens de oorlogsvoering eind 19de, begin 20ste eeuw werkte de hond onder andere als koerier, bevoorrader en verkenner.

In de presentatie wordt ook stilgestaan bij diverse bijkomende zaken, zoals overtredingen met de hondenkar en de hondenkar in de kunst en de reclame.

Bert Willemen heeft als onderzoeker veel kennis vergaard over de geschiedenis van de hond en de hondenkar. Met veel beeldmateriaal en een kleine tentoonstelling laat hij de plaatselijke historie rond dit verdwenen transportmiddel weer herleven.

U bent van harte welkom!
Uw bestuur


Onze vereniging

De historische vereniging "Den Ouden Dijk" te Herwijnen werd op 28 juni 1996 opgericht.


Meer weten

Adres

p/a Burg. Gaarlandstraat 19

4205 CA Gorinchem

06-24976105

info@denoudendijk.nl

IBAN: NL66RABO0366712314

Back to top