Laatste nieuws
Lid worden?
Wilt u lid worden van onze vereniging? Geef dan u gegevens door via onderstaande formulier:
Verzameltentoonstelling
Verzamelaarstentoonstelling – 29 oktober 2008
Ruim 300 belangstellenden kwamen woensdag 29 oktober 2008 op de verzameltentoonstelling van Historische Vereniging “Den Ouden Dijk” af. Het was dan ook zeker de moeite waard want bijna 20 verzamelaars hadden hun spullen uitgestald. Ik wil u in dit artikel graag meenemen op een rondleiding langs de exposanten.
Bij het binnenkomen in de grote zaal van Dorpshuis de Poort viel direct de verzameling breinaaldenkokers van Riekie de Fokkert op. Ze weet niet hoe het verzamelen is begonnen maar inmiddels heeft ze een flinke verzameling opgebouwd en gaat ze ook op vakantie elke kringloopwinkel af op zoek naar nieuwe exemplaren.
In de kraam ernaast toonde Joja van Horssen haar verzameling geboortekaartjes. Ze begon ooit de kaartjes van familie in te plakken maar inmiddels krijgt ze kaartjes vanuit het hele land toegezonden. Woensdag stond haar verzameling op 21.025 kaartjes. Het oudste kaartje is van baby van Zante uit Rotterdam die geboren is in 1932.
De heer en mevrouw Vervoorn toonden hun verzameling lesmateriaal van de heer J.H. Isings. In eerste instantie leek het op een “gewone” verzameling schoolplaten maar toen ik in gesprek raakte met de heer Vervoorn vertelde hij over de bijzondere heer Isings. Deze tekenaar/illustrator werd geboren in de eerste helft van de twintigste eeuw en maakte 43 wandplaten met het daarbij behorende lesmateriaal. De heer Vervoorn is altijd werkzaam geweest in het onderwijs. Hij kon dan ook prachtig vertellen over de herkomst van zijn verzameling.
Geert de Kock kocht ooit op een rommelmarkt een serie van vijf boekenweekgeschenken en kwam toen tot de ontdekking dat je die nog regelmatig tegenkomt in de boekenkraampjes. Inmiddels heeft hij een grote verzameling van alle boekenweekgeschenken van verschillende thema’s zoals het kinderboek en het spannende boek. Op een aantal exemplaren uit de dertiger jaren na is zijn verzameling compleet.
Sinds 1974 knipt Alie de Fockert alle artikelen over Herwijnen en Hellouw uit de krant. Dat beide plaatsen toch vaak het nieuws halen is te zien aan de verzameling krantenknipsels van Alie. Ruim 130 plakboeken heeft ze inmiddels dus het was onmogelijk om alle boeken te presenteren op de tentoonstelling. Het publiek kon bladeren in de boeken van 1974 tot 1990 en daar werd dan ook gretig gebruik van gemaakt.
Twee jaar geleden trouwde Willy van Arendonk met Peter van Arkel. Met haar nieuwe achternaam kreeg ze ook de bijnaam van de familie mee: d’n uil. Zelf heeft ze nooit een uiltje gekocht maar van heide en verre komen kennissen aan met uiltjes en artikelen waarop een uil staat afgebeeld. Zelfs dochter Aniek kan er niet aan ontkomen; vlak na haar geboorte ontving ze al een skipak uit Zweden met daarop de afbeelding van een uil.
Meta van Bergeijk kreeg ooit een bord van haar moeder met daarop een afbeelding van de toenmalige Koningin. Bij de inhuldiging van Koningin Beatrix kocht ze zelf een handdoek, een beker en een lepeltje met de afbeelding van de Koningin en inmiddels heeft ze zoveel artikelen van het Huis van Oranje dat ze in een slaapkamer haar eigen Oranjemuseum heeft ingericht. De tentoonstelling heeft ook haar nog iets moois opgeleverd; van een bezoeker ontving ze later op de avond een zakdoekje uit 1898 dat gemaakt was ter gelegenheid van de inhuldiging van Koningin Wilhelmina.
Schrijver Koos van Zomeren logeerde vroeger bij zijn familie in Herwijnen. In die periode heeft Eelco Spronk hem leren kennen. Eelco bezit alle boeken die Koos heeft geschreven en wat zijn verzameling uniek maakt is de daarbij behorende recensies en de briefwisseling tussen de (destijds) tieners. De brieven gaan over veroveringen van Koos die dankzij zijn looks zeker niet onopgemerkt bleef bij de Herwijnse dames. Eelco toonde mij een aantal brieven en dat waren echt prachtige teksten; geen standaard briefje maar regelrechte proza.
In de kleine zaal van het dorpshuis had Heidie van Daalen haar verzameling eierdopjes uitgestald staan. Zo’n 20 jaar geleden kocht ze rond Pasen een mooi eierdopje en nu heeft ze ruim 250 verschillende exemplaren. Regelmatig gaat ze ook rommelmarkten af op zoek naar unieke eierdopjes. Tijdens die zoektochten kwam ze ook regelmatig koperen salamanders tegen. Die trokken haar aandacht en ook daarvan heeft ze inmiddels een hele verzameling. Op de tentoonstelling kon iemand haar vertellen dat de salamanders uit India komen en dat ze in Nederland vroeger gebruikt werden om aan een puntkleed boven de haard te hangen. Het unieke van de salamanders is dat niet één exemplaar hetzelfde is.
Rika van Brakel toonde haar verzameling theezeefjes en matroeska’s. Ze heeft in ruim 15 jaar 125 theezeefjes en 45 matroeska’s verzameld. Het blijft fascinerend om te zien hoe er telkens weer een nieuw kleiner poppetje uit matroeska tevoorschijn komt. Mevrouw van Brakel komt de matroeska’s niet vaak tegen op rommelmarkten en als ze er wel zijn dan ontbreekt vaak een poppetje.
Leen Kornet verbeterde mij direct toen ik zijn verzameling oneerbiedig ‘legerspullen’ noemde. De juiste benaming is militairia. Leen is altijd geïnteresseerd geweest in de verhalen die hij vroeger hoorde over het leger. Ongeveer 37 jaar geleden kocht hij een bajonet en een engels jasje waarmee de verzameling is begonnen. Vervolgens werd hij lid van een vereniging die ruilbeurzen organiseerde. Deze benaming dekt volgens Leen niet echt de lading want op die beurzen moest flink geld neergeteld worden voor bepaalde stukken. Zijn grootste trots is een Duits Luftwaffe Helferin; een uniek damesuniform dat verder niemand in Nederland bezit.
Als klein meisje kreeg Marjan van Steenis op de zondagsschool een aantal boeken van W.G. van der Hulst. Deze verhalen spraken haar zo aan dat ze jaren later alle boeken van hem is gaan sparen. Ze heeft veel leesboeken maar de schrijver heeft ook diverse lesboeken uitgegeven. Dat veel mensen daaruit intensief les hebben gehad werd haar deze avond wel duidelijk; veel mensen konden nog steeds uit hun hoofd hele stukken tekst opzeggen.
Net voor de uitgang van de zaal was een heel bijzondere uitvoering van modelbouw te bewonderen; een exavateur. In de volksmond beter bekend als een bagger die zorgde voor de productie van stenen. De mini-bagger is exact op schaal nagemaakt in 1956 door Adri van Wijk. Tegenwoordig heeft men de beschikking over speciale werktuigen voor modelbouw zoals een mini-draaibank maar dit model is geheel met de hand vervaardigd. Het materiaal kwam van Bakker Engelvaart in de vorm van blikken bussen. Het apparaat draait op een electromotor die uit een vliegtuig uit de tweede wereldoorlog is gehaald. De exavateur werd getoond door de zoon van de heer van Wijk die vol trots over dit prachtig stukje handwerk van zijn vader kon vertellen. Naast deze bagger had een ander lid van de vereniging ook nog twee prachtige modellen te bewonderen. Het ging om twee schepen die tot in detail waren nagebouwd en één van de bezoekers heeft direct haar zoon gebeld om dit te komen bekijken want hij vaart nog regelmatig met de echte boot mee.
Ook het bestuur van de vereniging heeft hun verzamelingen voor de dag gehaald. Jaap de Kock toonde een groot aantal schaalmodellen trekkers maar ook zijn verzameling reclame artikelen waarop Hellouw of Herwijnen staat. Gerrit Sterrenberg had ansichtkaarten en oude foto’s te bewonderen en Ditty van Zee maakte van de gelegenheid gebruik om haar verzameling oud textiel uit te stallen. Ze had een hoek van de kleine zaal ingericht als wasserette waarbij de lange onderbroeken aan de lijn te drogen hingen. Marjan Pelle vond op zolder haar verzameling sigarenbandjes die zeer herkenbaar voor mij waren. Vroeger maakten we daar zegelringetjes van maar Marjan toonde ze in een mooi boek. De vrouw van de penningmeester, Hannie Kwakernaak vulde Marjan aan met haar verzameling sigarenbandjes.
Tussen deze rondleiding door gaf de heer Schipper een lezing over verzamelen. Hij nam ons mee op een reis door de tijd waarbij hij vertelde waarom mensen destijds gingen verzamelen. Vroeger was het alleen weggelegd voor de rijken maar tegenwoordig verzamelt iedereen. Van een aantal prachtige verzamelingen kunnen we gelukkig allemaal genieten. Mevrouw Kröller-Müller verzamelde schilderijen van waaruit het huidige Kröller-Müller museum is ontstaan. Ook in onze streek zijn in de musea prachtige verzamelingen te bewonderen. Het is zeker de moeite waard om bijvoorbeeld eens een bezoek te brengen aan het Stadsmuseum Zaltbommel. De tekenaar van de alom bekende Jip en Janneke, Fiep Westendorp is geboren in Zaltbommel en daarom is daar een complete tentoonstelling aan haar werk gewijd.
Tenslotte kan ik melden dat ik het roerend eens ben met een opmerking van de heer Schipper: een verzameling wordt pas speciaal als de verzamelaar er zijn verhaal bij vertelt. Ik hoop dat ik een stukje van mijn enthousiasme op u heb kunnen overbrengen.
HV Den Ouden Dijk
Overige
Projecten
Onze vereniging
De historische vereniging "Den Ouden Dijk" te Herwijnen werd op 28 juni 1996 opgericht.
Meer weten
Adres
p/a Burg. Gaarlandstraat 19
4205 CA Gorinchem
06-24976105
IBAN: NL66RABO0366712314